När man funderar på att skaffa valp är det en hel del frågor som måste besvaras. Vad för slags hund vill jag ha? En stor eller en liten? En med lång eller kort päls? En aktiv eller mindre aktiv hund? En hund med eller utan jaktinstinkt? En hund som passar bra för agility eller lydnad? En hund som passar för utställning? Eller vill jag ha en renodlad sällskapshund?

Detta är frågor man måste ställa sig innan man bestämmer sig för att hämta hem en valp, för annars kan det gå väldigt fel. Det är viktigt att läsa på om olika raser och inte snöa in på just en ras bara för att den ser fin ut eller något liknande. Både du och din hund kommer att må mycket bättre om ni får ut det ni vill ha ut av varandra.

Men, oavsett vilken ras du bestämmer dig för att skaffa så finns det några saker du bör tänka på innan du tar det avgörande steget. Detta gäller alltså alla valpar.

Har du tiden som krävs för att ha hund?

Det spelar ingen roll om du skaffar en hund som är rastypiskt lat och inte kräver särskilt mycket fysisk träning, du måste ändå ha tid att tillbringa med den. En hund kan nämligen inte vara ensam hela dagarna, och även om det är möjligt att lämna den en hel arbetsdag så mår den inte bra av det. En vuxen hund kan vara ensam högst fem timmar per dag, och en valp kan inte lämnas ensam alls utan måste tränas successivt. Därför är det bäst att skaffa valp på semestern och sedan se till att den antingen kan följa med på jobbet, eller att den kan vara hos en hundvakt.

Har du tålamodet?

En valp behöver gå ut ungefär en gång i timmen när den är vaken och därtill efter att den sovit, lekt och ätit. Och ändå kommer den att göra på sig inomhus. Den behöver dessutom uppfostras och tränas. Du måste lära den att gå i koppel, att komma när du ropar, att inte hoppa på främlingar (eller någon alls?) och att inte tugga på möblerna. Det tar tid att lära en hund det en hund bör kunna, och det är din tid och ditt ansvar.

Orkar du med promenaderna?

Även små hundraser vill ut och röra på sig och önskar sig åtminstone en längre promenad per dag. Har man inte orken eller möjligheten att ge hunden det så kan det lätt uppstå problem. En rastlös hund är en jobbig hund.

Läs på om uppfostran

Det finns oändligt med tips och åsikter angående hur man uppfostrar en hund på bästa sätt och vad som fungerar med en hund behöver inte vara lika framgångsrikt med en annan. Något som dock alltid är viktigt är att behålla lugnet och inte bli arg på hunden. En arg ledare är en dålig ledare.