Valpar låter fantastiskt, och du har en renrasig tik som spanat in en passande hane. De har båda bra stamtavlor, är friska och trevliga i lynnet. Varför inte para dem och fylla huset med valpdoft i åtta veckor?

Ja, att ha en valpkull är verkligen fantastiskt. Att själv få vara med ända från början, känna deras rörelser i tikens mage, se dem födas, se hur tiken tar hand om dem och somna till deras smackande på kvällarna. Men sen kommer det, allt det där andra. Tiken slutar städa efter valparna så det blir ditt jobb att plocka undan bajs och torka kiss. Mamman vill inte dia valparna längre så du måste köpa mat, blötlägga den och mata valparna flera gånger om dagen. Du måste se till att ingen äter för mycket eller för lite. Valparna växer, en tuff liten krabat flyr från valplådan och syskonen följer efter och så kan jakten börja.

Du behöver besiktiga, vaccinera och chippa valparna, vilket kostar pengar. Stamtavlorna ska också ordnas och valparna ska registreras i SKK och försäkras. Sedan kommer arbetet med att hitta passande hem åt dem allihop och sorgen i att skiljas från dem.

Men ja, det är värt det.