Att skaffa hund för första gången är både roligt, spännande och lite skrämmande. Man vill ju inte gärna ta i för mycket redan första gången, och önskar sig väl en livskamrat som är något förlåtande och inte blir en envis och dominant varelse redan efter ditt allra första misstag. Därför listas här några hundraser som lämpar sig bra för nybörjare.

  • Cavalier King Charles Spaniel. Att hundrasen är liten känns naturligtvis betryggande för nybörjaren, men en King Charles spaniel har flera egenskaper som passar den som vill bli hundägare för första gången. Den är aldrig aggressiv eller nervös, utan mycket sällskaplig, välbalanserad och trygg i sinnet. Den är vänlig och livfull och passar mycket bra som första hund.
  • Pudel. Pudeln kommer i fyra storlekar; toy, dvärg, mellan och stor. Det som är gemensamt för dem alla är att pudeln är glad, vänlig och positiv. Den är lättlärd och följsam och passar utmärkt som första hund. Men tänk på att den kräver lite pälsvård, om man inte väljer att hålla den trimmad.
  • Mops. Även detta är en mindre hundras med ett lite speciellt utseende. Rasen är verkligen en komiker och gillar uppmärksamhet. Den har humor och går väldigt bra ihop med andra hundar. Det finns inget som är särskilt komplicerat med en mops, men man bör tänka på att den korta nosen kan ge andningsbesvär och att ögonproblem kan uppstå.
  • Griffon belge. Hundras av mindre storlek som är mycket nyfiken och livlig, följsam och lättlärd med en positiv personlighet. Tyvärr kan man även här råka ut för andnings- och ögonbesvär.

Fler tips kan man hitta här och oavsett vilken hundras man väljer så är det viktigt att beslutet är genomtänkt.