Både människor och hundar behöver motion för att må bra, och vad kan då vara bättre än att motionera tillsammans med sin hund? Då får båda det utlopp för sin energi som de behöver, samtidigt som man kan stärka bandet mellan ägare och hund. Självklart går det bra att motionera med hunden genom att helt enkelt ta med den på promenader, löpturer eller cykelturer, men om man vill interagera mer aktivt med sin hund kan man också prova någon av de många hundsporter som finns. Flera av dem aktiverar inte bara hunden, utan också ägaren, och alla kräver stort samspel mellan hund och förare.

En sådan sport är agility, som också är en av de mest populära hundsporterna i Sverige. En av anledningarna till det är sannolikt att det är en hundsport som alla hundraser kan ägna sig åt. Vid tävling delas nämligen hundarna in efter sin storlek, vilket betyder att alla tävlar på så lika villkor som möjligt. Inom agility ska hunden ta sig runt en hinderbana bestående av exempelvis hopp, balanshinder, tunnlar och slalompinnar. Det gäller för hunden att komma i mål på så kort tid som möjligt, med så få fel som möjligt. Ett fel kan till exempel vara att hunden river ett hinder, vägrar genomföra ett hinder eller springer fel väg på banan. Till sin hjälp har hunden sin förare (oftast ägaren) som springer med hunden på banan och visar vägen genom handgester och kommandon. Det är lätt att lära sig grunderna i agility genom att gå en kurs för att lära sig de vanligaste hindren och hur man bäst instruerar hunden att ta sig förbi dem, men det krävs mycket träning för att bli så samspelt med sin hund att man kan tävla i sporten. Därför kan det vara bra att bygga upp en egen liten agilitybana på tomten, så att man kan träna lite varje dag. Du hittar allt material du behöver för bygget hos Skånska byggvaror.

En annan sport där både hund och ägare får röra på sig är freestyle. Det är en hundsport som fortfarande är ganska ny i Sverige, men som snabbt blir allt mer populär – sannolikt för att den både är rolig att utföra själv och att se på. Freestyle är en bedömningssport som går ut på att hund och förare tillsammans ska utföra ett program av koreograferade rörelser och positioner till musik. Det kan beskrivas som att man dansar tillsammans med hunden, eller jämföras med en slags kreativ lydnadstävling. Domarna bedömer programmets utförande, dess planering och kvalitet samt tolkningen av musiken, och sätter poäng från 1 till 10 i samtliga kategorier. Maxpoäng för ett program är med andra ord 30 poäng.

En variant av freestyle, som passar hundägare som föredrar mer disciplin, är heelwork to music. Även i denna gren utför man rörelser till musik, men de ska ske enligt mer strikta regler, då färre rörelser är tillåtna. Istället ska hunden gå fot i bestämda positioner.