Är man en aktiv person vill man säkert även ha en aktiv livskamrat som orkar följa med på alla äventyr i skog och mark. Då kanske man automatiskt tänker sig en stor hund, men det finns också mindre hundraser som kan vara väldigt aktiva. Här följer några tips på aktiva hundraser:
- Greyhound. Det är den här hundrasen man ser tävla i kapplöpning på tv, så naturligtvis är den väldigt aktiv och orkar mycket. Den är dessutom trogen sin ägare och lätt att uppfostra med hjälp av godsaker, även om den kan vara lite omogen, egensinnig och självständig.
- Irländsk varghund. Detta är den största hundrasen, men den är inte så krävande som man skulle kunna tro. Den är lugn och sansad och väldigt smidig för sin storlek, men eftersom den är stor så orkar den mycket.
- Dansk-svensk gårdshund. Det här är ett energiknippe i mindre format som passar bra för agility, freestyle och lydnad. Den är pigg och aktiv, men trivs även oerhört bra i soffan om kvällarna.
- Dvärgpinscher. Denna ras är ännu mindre än den dansk-svenska gårdshunden, men mycket pigg och livlig och vill följa med på det mesta. En dvärgpinscher tycker att nästan allt är roligt och kräver lika delar aktivitet och vila för att bli en balanserad och trevlig individ.
- Pinscher. Den lite större varianten. Den är energisk och passar bra för olika sporter som agility, freestyle och är väldigt duktig på att spåra.
- Grönlandshund. Denna hundras har väldigt mycket energi och kräver aktivering. Den är utmärkt att ta med sig i skogen både på sommar och vinter, och på vinter kan man med fördel ta med den på skidturer. Den är en draghund, så det är också naturligtvis ett väldigt bra sätt att aktivera hunden på.
Som ni kan se finns det raser i många olika storlekar att välja mellan för den aktiva friluftsmänniskan. Vilken man väljer beror väl främst på hur aktiv man faktiskt är, och på vilken storlek man vill ha på hunden. Samt, naturligtvis, andra rastypiska egenskaper som hör till var och en av raserna. På SKK kan man läsa mer om de olika rasernas mentalitet, historia och användningsområden. Sådant är bra att veta för att bättre förstå sig på sin livskamrat, men läs det innan du skaffar hunden så att det inte dyker upp oväntade överraskningar.