Få frågor kring hundägande debatteras så flitigt som frågan huruvida det är bra eller dåligt att låta hunden sova i sängen. Det enkla svaret är egentligen att det inte finns ett rätt eller fel i denna fråga, utan att det beror på vad man själv föredrar – det finns fördelar och nackdelar med båda lösningarna.

Fördelen är självklart framförallt att det är mysigt. Många känner sig tryggare när de delar sängen med sin fyrfota vän, och det finns även forskning som tyder på att de som sover tillsammans med sitt husdjur (även katter) faktiskt sover bättre på grund av detta. Det är ju dock högst personligt om man faktiskt tycker att det är mysigt att sova med en lurvig varelse i sängen – om man till exempel är lättväckt är det kanske bättre att relegera hunden till en korg bredvid sängen, eftersom man oundvikligen kommer att sparkas och puffas på under natten.

Ett argument som motståndarna till hundar i sängen ofta brukar använda är att man inte visar tillräckligt tydligt vem som är flockledaren om hunden sover tillsammans med sin husse och matte. Detta finns det dock egentligen ingenting som stöder – man kan visa vem som är flockledaren på en mängd andra sätt, utan att sovarrangemangen behöver ha någon påverkan. Ett negativt argument som det däremot finns fakta bakom är att hunden smutsar ner i sängen. Hundar går som bekant utomhus utan skor, fäller hår konstant och tvättas inte oftare än en eller två gånger om året (undantaget långhåriga raser). Allt detta samverkar för att hunden lortar ner ganska rejält i sängen. Sover man med sin hund får man med andra ord räkna med att det kan hamna mer grus än vanligt mellan lakanen, och att man måste tvätta sängkläderna betydligt oftare än man behövde tidigare.

En sak är i alla fall säker, om du skulle bestämma sig för att sova med sin hund, och det är att du kommer att behöva en stor säng för att både människor och hund ska få plats bekvämt och kunna sova i lugn och ro. Därför kan det vara en bra idé att gå in på Furniturebox.se och kika på deras sortiment, eftersom de har ett stort utbud av sängar i mängder av olika storlekar. Där kan du till exempel köpa en maffig kontinentalsäng, som utan problem rymmer både tvåbenta och fyrfota varelser.

Något annat som är viktigt att tänka på, oavsett vilken lösning man väljer, är att vara konsekvent med sitt val. Har man en gång bestämt att hunden ska sova bredvid sängen i en egen korg bör man hålla sig till det, hur mycket hunden än blickar längtansfullt mot sängen, och har man väl släppt upp hunden i sängen kan man inte plötsligt beordra att den ska sova på golvet (man kan i alla fall inte förvänta sig att hunden ska lyda). Man får helt enkelt stå fast vid sitt val, så man bör vara säker på att det är så man vill ha det.