När du ska transportera din hund har du ansvar för att transporten sker på ett säkert sätt, så att hunden inte riskerar att skadas. En hundbur eller transportväska kan vara ett smidigt alternativ, men vad som passar bäst beror både på vad du har för hund och vad det är för transportmedel ni ska åka med.

Vilka krav finns?

Det finns olika regler för hur du kan transportera din hund. När det gäller transport i bil är hundbur ett alternativ, andra godkända alternativ är att använda ett lastgaller som är stabilt förankrat eller att ha hunden i sele. Ska du åka tåg eller buss med hunden kan det gå att ha hunden kopplad, men för en längre resa kan en hundbur vara bra även då, eftersom både du och hunden kan få lättare att slappna av om den är i sin bur.

Fördelarna med en hundbur

Åker hunden ofta i bil kan en fast lösning som ett transportgaller vara smart, men en hundbur är smidig på ett helt annat sätt. Behöver hunden någon gång åka i en annan bil kan den få tryggheten att få vara i sin vanliga bur, och skulle du behöva bära hunden i bur till exempel till veterinären har du redan en som hunden är trygg med. En hundbur går också att använda i olika transportmedel, så skiljer det sig åt ifall du och hunden åker bil, buss eller tåg kan det vara att föredra. Det du ska tänka på är att skaffa en tillräckligt stor bur, så att hunden kan röra sig utan problem. Den ska kunna stå upp och vända på sig. En sista sak som är bra med en hundbur är att ifall ni skulle råka ut för en olycka lär hunden bli skrämd och chockad. Är den då i en bur är det mindre risk att den kommer loss och springer sin väg, eller attackerar någon som försöker hjälpa.