Om man inte har haft en hund innan kan det vara lite svårt att ha koll på vad man egentligen behöver göra i hemmet. Det finns dock en del saker som är bra att tänka på om det snart ska komma in en hund i bostaden. Att ha en hund innebär inte bara fördelar utan det ger också en del extraarbete.

Lättstädat är alltid bra

En sak man bör tänka på när man ska skaffa hund är att det alltid är bra att ha så lättstädat som möjligt. Hunden kanske inte är helt rumsren och det kan ske en liten olycka. Dessutom kan hunden kräkas, den kan fälla päls eller så råkar den springa in med leriga eller blöta tassar. Har man då en stor, fin ryamatta eller kanske en handvävd matta på golvet kan det vara riktigt svårt att få någon ordning på den om något har hänt. Det allra bästa är att ha små mattor som kan dammsugas och tvättas i maskin.

Tänk på möbleringen

Det är också klokt att tänka över sitt möblemang när en hund ska flytta in. Med en bra mediabänk kan man gömma undan en del sladdar, spel och liknande som man inte vill att hunden ska få tag på. När det gäller bord och liknande kan det vara klokt att välja lite högre varianter. Då behöver man inte tänka på att man inte ska kunna ha saker framme på grund av att hunden kan nå dem. Har man en stor hund som ibland kan ha lite svårt att kontrollera sin svans och kropp bör man kanske plocka undan lite känsligare saker som statyer, golvlampor med mera.

Det hunden inte ska komma åt

När man varken har hund eller barn kan man lägga saker lite där man vill. Man behöver inte tänka på att någon ska råka äta något eller liknande. När det finns en hund i huset är det dock lite annat man måste tänka på. Man kan till exempel inte lämna en godisskål, eller en köttbit på ett lågt bord och lita på att det ska få stå i fred. Om man torkar golvet kan det vara klokt att låta det bli torrt innan hunden släpps in i det aktuella rummet och dessutom bör man tänka på att lägga undan småsaker som barnleksaker och annat som hunden annars kan få i sig.

Bör hunden ha ett eget rum?

Det kan vara klokt att ha ett rum avsett för hundar, speciellt om man har flera stycken. Då kan man enkelt isolera en hund om den skulle få någon smittsam sjukdom. Det kan också vara bra att kunna stänga in hundarna om det skulle behövas någon gång. Ska bostaden renoveras eller liknande kan hundarna lätt vara i vägen.