Har du någon gång drömt om att starta upp en kennel och föda upp hundar? Kunna sitta i en valplåda och gosa med en flock ulliga och gulliga valpar? Det är ett jätteroligt äventyr att följa allt från parning, dräktighet, valpning och valparnas uppväxt, men det är också mycket att tänka på.

Komma igång

Att komma igång med en kennelverksamhet är en halv vetenskap. Du måste ha minst en bra hund att avla på, en hund som faktiskt tillför rasen någonting, och inte bara för att den är söt. En bra avelshund är sund i kroppen, har en bra mentalitet och följer rasstandarden exteriört. I vissa fall kan det bli tal om att importera från ett annat land för att hitta vad du söker. För att kunna registrera valparna i stamboken behöver du dessutom vara medlem i SKK, Svenska Kennelklubben, och ha ett namn på din kennel och din uppfödning.

Hur det går till att registrera kennelnamn finns att läsa om på SKKs hemsida.

Det kan även vara bra om du går en uppfödarkurs, och Kennelklubbens lokala avdelningar brukar ha en sådan kurs någon gång per år. Där får du lära dig lagar, regler, förordningar, rekommendationer och i stort om hur det går till att vara uppfödare. Erfarenheter utbyts mellan deltagare och det är ett perfekt tillfälle att lära dig ännu mer om hundar och uppfödning. Det ger dessutom valpköparna ett större förtroende för uppfödaren om denna har gått en utbildning.

Företagsverksamhet

De flesta kennlar drivs som företag och betalar moms och skatt på sin uppfödning. Det gör också att kostnader för hundarna kan adderas i deklarationen och där har du foder, försäkringar, utställningar, transportkostnader, veterinärvårdsavgifter och allt annat som kan tänkas. Du måste hålla isär dina egna och kennels pengar. Att åka iväg långt för en parning eller för att investera i en ny avelshund kan kosta en del, men för dig som har kenneln som företag finns hjälp att få. Du kan ansöka om företagslån hos Capcito.com för att göra dina nyförvärv och på så vis få loss pengar till den där perfekta och lovande hunden du hade ögonen på.

Mycket arbete

För att du som kennel ska uppfattas som seriös gäller det att du gör alla förväntade hälsokontroller på avelsdjuren. Detta är rasbundet och varierar efter vilken ras du har valt. En del raser ska patellaundersökas, andra ska ögonlysas efter katarakter eller andra ögonsjukdomar, vissa ska hjärtundersökas eller höftledsröntgas. Valpar efter meriterade föräldrar är mer åtråvärda och som meriter räknas utställningsresultat och arbetsmeriter inom bland annat bruksklasser eller vallning.

Som uppfödare kommer du ställas inför en mängd svåra beslut också. Duger verkligen den här hunden för avel? Är den bra nog? Vad ska hända med en hund som visade sig inte hålla måttet eller som har blivit för gammal, och hur väljer man ut vilka som ska få köpa valp av alla som hör av sig?

Det krävs också noggrann planering innan parning för att veta vilken kombination av avelsdjur som blir den bästa.

Tänk alltid på rasens bästa, inte på plånboken eller med hjärtat. Lycka till!