De allra flesta människor är väl medvetna om hur stor inverkan motion och träning har på vår hälsa. Träning gör en inte bara starkare och sundare fysiskt, utan har även många positiva effekter på den psykiska hälsan. När man regelbunden rör på sig kan man förhindra ett flertal sjukdomar och även problem så som depression, ångest eller stressrelaterade symptom.

Att bege sig ut i löpspåret eller dra sig iväg till gymmet kan vara mycket svår och ännu knepigare är det om man har barn som behöver tas omhand. Det är lätt att man ständigt hittar ursäkter för att slippa träna, t.ex. att man har mycket att göra eller att det inte går att gå ut och jobba för att bebisen behöver äta. Naturligtvis kan det vara svårt att balansera familjeliv och vardag med träning, men det finns ett enkelt knep som tveklöst kommer att få dig att börja röra på dig, även fast du inte tänker på det.

En hund är en riktigt bra familjemedlem som ständigt behöver få komma ut och röra på sig. En hund behöver ordentligt med motion för att må bra och är beroende av dig som ägare för att kunna få detta. Många människor menar att hunden är den bästa träningspartner man kan ha, eftersom man helt enkelt blir tvingad att gå ut och röra på sig. Du behöver inte springa med hunden för att få motion. Långa promenader tillsammans med din hund gör sig helt rätt. Har du barn och dina barn är i behov av barnvagnar kan du dessutom se till så att ni alla får komma ut och andas frisk luft.

Utöver den vardagliga motionen så bäddar hundar även för en hel del annan typ av träning, nämligen styrka. De finns mängder med olika övningar som man kan göra tillsammans med sin hund och även om man befinner sig ute i skog och mark, och inte på ett gym. På agility banan får hunden utlopp för sin energi och får testa på nya och spännande miljöer. Du som hundägare får naturligtvis hänga med i svängarna. I listan nedan hittar du ett flertal tips på hur du kan träna tillsammans med din hund och samtidigt få tid över till barn, hem, arbete och vila.

  • Gå på terrängpromenader tillsammans eller powerwalka.
  • Ta en promenad med extra vikt i form av en klövjeväska och benvikter på dig själv.
  • Ta er ut tillsammans i löpspåret eller jogga.
  • Dragträning är både kul och slitsamt.
  • Träna intervaller i backar.
  • Gå en promenad till närmaste utegym. Träna medan hunden vilar sig och promenera sedan tillbaka.
  • Cykling tillsammans med hunden bygger upp er kondition och styrka.
  • Visste du att du kan åka skidor tillsammans med din hund? Säkerställ bara så att hunden har kondition nog att orka hänga med i svängarna.