Många som bor på landet eller på en gård har hund. En del vill ha ett lite lantligare boende just för att kunna ha hunden lös på tomten, slippa möta skällande hundar på varje promenad i stan och för att komma ifrån stadsbruset. Men det kan också vara tvärtom, att folk skaffar hund bara för att de bor på en gård.
Vakthundar och vallhundar
Det kan kännas tryggt med en vakthund som vaktar gård och hem mot inkräktare, eller så behöver man en hund i arbetet på gården. Det är inte bara vallhundar som arbetar på gårdarna utan det finns herde- och boskapshundarna också. De som vaktar boskap kallas LGD-hundar, Livestock Guardian Dogs och man använder dem främst för att skydda boskap från rovdjursangrepp. För att få lov att ha hundar som vaktar boskap måste man ha tillstånd från Länsstyrelsen och dessa hundar är arbetsmaskiner som hellre föredrar att sova ute i en snödriva än i mattes och husses säng. Nackdelen med just dessa raser är att de oftast är lite för stora för att åka med i husses släntklippare eller den maskin som gäller för dagen. På en gård finns många olika maskiner och hunden måste tolerera dem alla utan att missköta sitt arbete, bli distraherad eller jaga efter.
Vilka raser som man främst använder hittar man hos Svenska Kennelklubben i rasgrupp 1 och 2. Många av de raserna har man även till sällskap, så det är inte helt omöjligt att möta en majestätisk pyrenéerhund inne i stan på kvällspromenaden.
För den som inte vill ha en stor boskapsvaktande herdehund finns det många raser som skulle stormtrivas med att ha en gård att vakta. En av dessa raser är schnauzer och dvärgschnauzer, som förr i tiden hade just det arbetet om dagarna. De jagade råttor, höll koll på att ingen obehörig tog sig in på gården och att allt var som det skulle. Det är familjekära och robusta hundar, och det finns till och med historier om hundar som följt barnen till skolan på morgonen, gått hem och vaktat gården för att senare på eftermiddagen gå och möta barnen igen.
De allra flesta sällskapshundarna idag klarar av att vara gårdshundar, men om man vill ha en hund som stannar kvar obevakad på gården ska man inte välja jakthundar eller vinthundar. De har nämligen ett mycket större intresse av jakt än av gård och försitter aldrig ett tillfälle. De kan även om man har otur, se gårdens djur som byten.
Att gårdens råtthund ger sig på kaniner, sork, hare och alla typer av mindre gnagare är inte alls ovanligt. Har man sin råtthund springande fritt får man vara beredd på att den med glädje försöker eliminera barnens tamkaniner eller ökenråttor om den får en chans. Givetvis kan man lära hunden att acceptera andra djur in i familjeflocken också, men många glömmer bort att träna och har sedan en hund som glatt utför vad den är framavlad till.
Lär din hund gårdens gränser, träna lite lydnad och visa vilka som ingår i flocken så kommer den troget att vakta i ur och skur, oavsett storlek.