Som hundägare kommer man vara tvungen att gå ut i alla typer av väder. I många fall är detta inte en nackdel – faktum är att de frekventa promenaderna är en betydlig fördel för hälsan för hundägare. Under de långa vintrarna i Sverige kommer det dock onekligen att komma dagar då det känns långt ifrån lockande att gå utanför dörren, till exempel i slask, i snö, i hagel eller bara när det är riktigt kallt och blåsigt. Hunden måste dock få sin motion och få uträtta sina behov även dessa dagar, och därför är det viktigt att man har rätt typ av kläder, skor och utrustning för att kunna klara sig torrskinnad hem även från dessa promenader.

Av den utrustning en hundägare tar på sig på kalla och blöta vinterpromenader är skorna sannolikt det allra viktigaste, eftersom skorna kommer att vara som mest utsatta för väta och kyla. Man måste därför välja ett par skor i ett material som både värmer och stöter bort vatten. Goretex är ett utmärkt yttermaterial i skor, eftersom det är vattenavvisande samtidigt som det släpper igenom luft. Genom att kombinera ett par rejäla, fodrade goretexkängor med ett par tjocka strumpor bör man med andra ord inte ha några problem att hålla fötterna varma och torra. På hala dagar kan det dock även vara bra att kombinera kängorna med ett par broddar, det vill säga löstagbara dobbar som kan fästas under skorna för att man ska få bättre grepp på is.

På benen och överkroppen är det den gamla hederliga lager-på-lager-metoden som fungerar allra bäst när det är kallt ute. En bra grund är alltid ett underställ i ull. Om det är riktigt kallt ute kan man lägga på ytterligare ett lager, till exempel i form av en fleecetröja och ett par träningsbyxor. Därefter är det bra att ha ett vindtätt och värmande ytterlager, till exempel i form av täckbyxor och en skidjacka. Självklart ska man inte heller glömma mössa och vantar, för att skydda fingrar och öron mot kölden. Även hunden kan i vissa fall behöva kläder, till exempel särskilda skor för hundar som skyddar trampdynorna när det är många minusgrader ute.

Slutligen kan det vara bra att ha en pannlampa liggandes i hallen, att använda vid behov. Under den mörkaste delen av vintern är det inte omöjligt att både morgonpromenaden och kvällspromenaden sker i totalt mörker, och en pannlampa förser en då med ljus att se vart man går, samtidigt som man har händerna fria att hålla i kopplet.

Det är dock inte bara när man klär på sig inför promenaden som det är viktigt att ha rätt utrustning, utan även när man klär av sig när man kommit hem från promenaden. Eftersom man lätt blir blöt när man är ute och går på vintern, samtidigt som man måste gå minst tre promenader varje dag, är ett problem som måste lösas nämligen att få skor, jackor, täckbyxor, vantar och alla andra kläder torra i tid för nästa promenad. Förutom att det är mycket obehagligt att ta på sig blöta ytterkläder, förlorar de ju sin värmande effekt om man går ut med dem i kalla temperaturer när de redan är blöta. Något som är mycket praktiskt att ha i hallen eller tvättstugan som hundägare är därför ett torkskåp, till exempel ett Nimo-torkskåp som Eco Dryer. Då kan man hänga in alla blöta ytterkläder i skåpet när man kommer hem från promenaden, och vara säker på att de kommer att vara varma och torra när man ska använda dem igen om några timmar.