Alla hundägare har sannolikt märkt hur mycket hundar njuter av att gå och springa fritt utomhus, utan den begränsning som ett koppel innebär. Det är dock inte på alla platser som det går bra att släppa sin hund, eftersom man måste ta hänsyn till människor runtomkring sig. Därför kan det vara skönt att se till att i alla fall ens egen tomt är en plats där det är helt säkert att släppa lös sin hund, och låta den springa av sig en stund.

För att tomten ska vara säker för hunden (och för andra) är det först och främst viktigt att den är helt inhägnad. Beroende på hundens storlek är det olika faktorer som är viktiga; för en stor hund är stängslets höjd viktig, så att den inte kan ta sig över, medan det om man har en liten hund är viktigare att se till att det inte finns några mellanrum under eller i stängslet där den kan åla sig igenom.

Trots att man har säkrat upp hela tomten med staket är det dock aldrig bra att lämna hunden helt obevakad på tomten. Samtidigt som man sätter upp staketet bör man därför se till att införskaffa en riktigt skön uppsättning utemöbler, om man inte redan har det, för att kunna sitta ute på tomten tillsammans med hunden. Du hittar utemöbler som passar alla typer av tomter på Byggmax.se.

En annan fördel med att sitta ute tillsammans med hunden, förutom att det är säkrare på det sättet, är såklart att man får se hundens glada upptåg på tomten. Ännu bättre är om man själv är med i de glada upptågen, och exempelvis kastar frisbee som hunden får fånga, eller tränar på att hunden ska stanna och komma på kommando. Då ger man inte bara hunden välbehövlig motion och mental stimulans, utan stärker också bandet mellan ägare och hund.

Ytterligare en sak som man måste ordna på tomten innan man kan njuta av allt detta är dock att se till att det inte finns något på tomten som kan vara skadligt för hunden. Exempel på sådant man bör titta efter är krattor som ligger med piggarna uppåt, glasskärvor, ekollon på marken och växter som är giftiga för hundar (även ekollonen är giftiga). Om man är osäker på om de växter man har i trädgården är farliga för hundar, kan man kontakta en veterinär för att få hjälp. Några vanliga exempel på växter som brukar förekomma i trädgårdar, och som är farliga för hundar, är buxbom, rododendron, löjtnantshjärta och murgröna. Dessa bör man med andra ord se upp med, och ta bort från trädgården om man planerar att släppa lös sin hund (alternativt flytta in växterna i ett avskärmat växthus, om man ändå vill ha kvar dem). Vad gäller krattorna och glasskärvorna handlar det helt enkelt om att hunden kan trampa på dem och skära upp trampdynorna, vilket man så klart vill undvika. Om man ska ha sin hund på tomten regelbundet får man därför vara noga med att lägga undan redskapen varje gång man har ägnat sig åt trädgårdsarbete.